V86
Jägersro
Solvalla
2022-12-14

Kul jackpotkryddad V86-omgång på Jägersro och Solvalla

Den sportsliga höjdpunkten är givetvis comebacken för Calgary Games, men även i flertalet övriga lopp bjuds vi på god sportslig kvalitet. Även spelmässigt ser omgången spännande ut med såväl lärlingslopp som amatörlopp på kupongen. Vi kikar lite kort på samtliga av loppen. Häng på!

V86-1 (2140v, Stolopp)

En småklurig inledning av V86-omgången med ston över två volter. Först i Loppsimulatorn rankas 11 Love No Pain. Stoet går ner i klass här men på minuskontot har vi att hon tvingas tävla med skor. Hästar efter Love You brukar ju generellt vara kraftigt gynnade av att tävla barfota, så det blir intressant att se hur Love No Pain presterar denna gång med skor. Viktigt att nämna att han faktiskt har vunnit nio lopp med skor på, men de flesta av dessa vinster var mot enklare motstånd. Tredjerankad i Loppsimulatorn är 9 Emma Häggenäs. Här har hon lottats till springspår (utan springband) och om Lövgren prickar starten lär hästen hamna bra på det initialt. Hon har tidigare visat fin startsnabbhet i voltstart, vilket gör henne mycket intressant här. På minuskontot hittar vi dock triggern Emma Häggenäs har haft upphåll och inte startat på 61 dagar. Ändå väldigt streckvärd till denna låga procent. Mycket av omsättningen på V86 kommer dock in timmarna före spelstopp, och vi utgår från att procenten kommer att öka. Inklämd mellan dessa två i ranken hittar vi 6 Maggiore. Hon kommer senast från galopp i sista sväng men har tidigare visat att hon duger väldigt bra mot sådant motstånd som hon ställs inför idag. Dessa tre nämnda hästar tycker vi bildar en fin A-grupp i loppet.

Kolla in kvällens första avdelning i Loppsimulatorn


V86-2 (2140a, Gösta Nordins lopp)

Äntligen comeback för 7 Calgary Games! Hästen kommer med rätta bli streckad över 80 %, då det normalt bara är galopp eller sjukdom emot. Det vi såg i kvalloppet 221102 då han sprang 11,7 var något alldeles extra. För den som ändå väljer att gardera tycker vi det är svårt att hitta motbud. Ska man nämna någon så är det ändå 6 Eddy West. Hästen rankas bra hos Estable och med så få hästar i loppet kommer han få chansen att visa sin speed på upploppet. De flesta gör nog ändå klokt i att spika Calgary Games och vända blad.


V86-3 (2140a, Lärlingslopp)

I den tredje avdelningen har vi ett lärlingslopp att sätta tänderna i. Dessa brukar inte vara lika stökiga som amatörlopp (se V86-6) men vi tycker ändå det är värt att välja in parametern Ekipage i Loppsimulatorn, för att se hur kusk och häst har presterat tillsammans. Alla får inte ens poäng på nämnda parameter, och det beror på att kusken denna gång kör hästen för första gången. Vi ser att Markus Waldmüller har kört 1 Victory tidigare, och då han jobbar hos kusinen Conrad Lugauer som tränar hästen kan vi utgå från att han känner hästen väl. Vi tycker att ekipaget ska räknas mycket tidigt här. Det ska även 2 Loke Briljant göra som rankas fyra i Loppsimulatorn. I triggerlistan ser vi Ny kusk, Joseph Taavela Ruocco kör den här hästen första gången. Självklart är det ett litet minus men utifrån vad vi har sett är det en häst under rejäl utveckling, som utan tvekan duger bra i det här loppet. Vi håller dessa två ekipage före övriga, sett till kapacitet och spår. Bakom dessa är det endast ett par ekipage som känns helt avsågade. Ska man nämna ytterligare någon är det 5 Ding Dong som körs av duktige Alex Persson och är anmäld med amerikansk sulky för första gången, vilket såklart är intressant. 

Till Loppsimulatorn


V86-4 (2140a, Gunnar Nordins lopp – fyraåringar)

Helt riktigt rankas 2 Carl Halbak etta i Estables Loppsimulator. Kretsen kring hästen fick äntligen skörda frukt sist då han vann V75 på Bergsåker på övertygande vis efter att ha plockat ned ledaren Castor The Star från positionen utvändigt om denne. Då tränaren till 6 Red Lady Express dessutom är tydlig med att hästen inte kommer laddas från start finns det dessutom viss spetschans för Carl Halbak. Utmanar om den positionen gör Loppsimulatorns andrarank tillika spelarnas andrahandsfavorit 4 Conch On Inn. Även han har bra form men vi ser ändå Carl Halbak som given tipsetta i loppet. Vi noterar på Carl Halbak en finfin trigger i Har bäst vinnartid i loppet, 12.8a på Medium distans sista 12 mån


V86-5 (1640a, STL Klass 2)

I den femte avdelningen bjuds vi på ett STL Klass 2-försök, vi tycker att två hästar sticker ut ganska rejält, och det är även dessa som Loppsimulatorn har rankat först. Vi börjar med 6 Scala som rankas allra först. Denna tyska gäst har gjort en start i Sverige, vilket var i ett Breeders Course-lopp i slutet av oktober som hon vann på övertygande vis. Sto och tre år gör kanske vissa spelare tveksamma, men så här sent på säsongen duger treåringar bra i lopp som dessa. I Klass 2 är det viktigt att hitta hästar som är under utveckling och redan har överkapacitet för klassen, och det tycker vi stämmer bra in på Scala. Tvåa i Loppsimulatorn är Conrad Lugauers 3 Frankie Godiva. I triggerlistan ser vi Frankie Godiva har 2 raka vinster men gräver vi lite djupare kan vi konstatera att hästen bara har gjort fem starter i karriären, och vunnit fyra av dessa. Under utveckling och överkapacitet för klassen tror vi stämmer bra in även på Frankie Godiva!


V86-6 (2140a, Amatörlopp)

Amatörlopp är alltid svårspelade då de ofta blir rivigt körda. Det är svårt att räkna på loppscenarion och av den anledningen har vi helt sonika valt bort parametern Spår, aktuell bana i Loppsimulatorn. I denna typ av lopp brukar vi istället kika mer på kuskarna. Parametern Ekipage är väldigt praktisk att använda, då vi direkt ser om kuskarna har kört hästarna tidigare. Normalt inget vi lägger någon jättestor vikt vid i vanliga lopp, men i amatörlopp är det viktigare. 7 Campari med Mats Holmstedt i sulkyn rankas allra bäst på den parametern, samt i simuleringen i sin helhet. Om vi kikar på ATG så ser vi att det faktiskt är Holmstedt som har kört Campari i hästens två senaste starter, och då varit trea och etta. Detta ser vi som ett jätteplus! Vi ser även att kuskarna till 2 Midas Mirakel, 9 Solkattens Jasmine, 10 Eagle Hall och 11 I Love You Sisu har kört hästarna tidigare. Just de två sistnämnda är det ju faktiskt tränarna själva som kör, och de om några lär ju känna sina respektive hästar väl. I Loppsimulatorn ser vi att andra hästar än dessa redan nämnda rankas högt också, som exempelvis 12 Friend of Elves. Just tolftespåret är ju normalt iskallt, men vi påminner om att dessa lopp ofta blir rivigt körda och då kan Gustav Hellman få chansen med sin häst, trots dåligt spår. Många garderar nog brett per automatik bara för att det är amatörlopp. Det är generellt en dålig strategi att göra precis som alla andra, men just detta lopp ser stökigt ut och därför kan nog bred gardering vara ”the way to go”

Ställ in dina parametrar i Loppsimulatorn


V86-7 (1640a, Decembersprinten, fördel ston)

Detta är en kul proposition där stona i loppet har tjänat mer pengar. Detta till trots tror vi mest på en valack, nämligen Loppsimulatorns andrarank 2 Bravo Sabotage. Hästen är väldigt snabb från start och från perfekt spår ser vi honom som klar spetsfavorit. Hästen hanterar skor på ett bra sätt dessutom. Bravo Sabotage är utan tvekan en tänkbar spik i omgången.  


V86-8 (2140a, Vinterfavoriten, Tvååringslopp)

Ett väldigt fint tvååringslopp avslutar denna veckas V86-omgång. Tvåan, trean och fyran från Uppfödningslöpningen möts igen, och det är också de tre som rankas högst i Loppsimulatorn. Helt riktigt tycker vi! I tvååringslopp anser vi att man kan lägga lite mer fokus vid tider snarare än intjänade pengar, eftersom det säger mer om hur långt hästarna har kommit i sin utveckling. Som ni ser har vi valt in samtliga tidsparameters som finns tillgängliga: Hastighet, Senaste tid och Rekordtid. 6 Frustration rankas först, och det är även hon som de tidiga spelarna har gjort till knapp favorit. Även om samtliga dessa hästar utvecklas för varje start skulle vi tro att 2 Vegas Wania är den som gått fram mest av det senaste loppet, då han innan Uppfödningslöpningen bara gjort två starter. Även om han fick stryk av Frustration sist tycker vi att hans insats var minst lika stark, då han fick gå först i tredjespår medan Frustration satt i rygg ledaren hela loppet. Även 3 Immortal Doc är spännande. Det blir viktigt att hålla koll på spelprocenten bland dessa tre, för att utifrån det fatta det bästa beslutet. Blir det rundspelat dem emellan kan det vara rätt att ta ställning. Vi kommer sannolikt vikta insatserna mot Vegas Wania.

Till Loppsimulatorn


Hoppas ni tyckte denna korta genomgång av loppen var intressant och att ni fick lite inspiration till hur man kan använda Loppsimulatorn i olika typer av lopp. Lycka till med spelet!

Daniel Göthberg

Se allt inför V86 på Jägersro/Solvalla
Till estable.se

Vill du prenumerera på estables nyhetsbrev och få gratis tips?

Genom att klicka på Prenumerera bekräftar du att du läst vår Integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack! Du kommer nu motta estables nyhetsbrev.
Oj! Något blev fel. Prova igen.