V75
Jägersro
2022-04-08

V75-3: ett jämt lopp vi granskar i detalj

V75-3 är ett jämt och klurigt lopp. Vi har analyserat loppet bland annat med hjälp av vår kommande loppsimulator:

2022-04-09, Jägersro, V75-3, Silverdivisionen

På lördag bjuder Jägersro in till familjedag med fina V75-tävlingar - och första kvalet till Paralympiatravet går av stapeln i V75-7, Gulddivisionen. Det är dock inte den avdelningen vi ska fokusera på här, utan ett annat ack så klurig lopp, nämligen V75-3, Silverdivisionen.

Silverdivisionen är ett lopp som på pappret ser väldigt jämt ut. Vi tog därför hjälp av estables kommande Loppsimulator, för att granska hästarna parameter för parameter. Tittar vi på Hastighet, Startpoäng och Snitt/start (kr) var för sig är det nämligen inte en enda häst som rankades etta dubbelt. Hästarna i loppet har alltså väldigt olika statistiska styrkor. Tyvärr har 11 Sweetman blivit struken ut loppet.

Vill du testa vår kommande Loppsimulator och samtidigt ge din feedback på den? Då ska du klicka dig vidare här!

Hastighet

Vi inleder med att fokusera på hastighet - alltså hästarnas genomsnittliga hastighet, senaste 6 månaderna. Hastigheterna är relaterade mot varandra och visar förhållandet mellan snabb (lång stapel) och lite långsammare (kort stapel).

Rank - baserat på Hastighet

1) 5 Oscar L.A.

2) 4 Rackham

3) 2 Moses

5 Oscar L.A. rankas etta. Tittar vi istället på estable.se's triggers ser vi också där att det är Oscar L.A. som har bäst rekord och vinnartid på lång distans i loppet, detta baserat på senaste 12 månader. Hastighetsmässigt har han alltså presterat bäst genomsnittstider på lite kortare tid och har rekordet på lite längre tid. I estables triggers ser vi dock också att Oscar L.A. inte har startat på 139 dagar. Han gör årsdebut. Kommer speeden och uthålligheten sitta kvar i kroppen? Eller behöver han något lopp i kroppen innan vinst?

Startpoäng

Tittar vi istället på parameterns Startpoäng har vi helt andra hästar i toppen. Startpoängen baseras på hästens placeringar senaste halvåret, men premierar placeringar i närtid (inom 1-3 mån) framför de som togs lite längre tillbaka (4-6 mån). En vinst belönas med 300p, andra plats 150 p, tredje plats 100 p, fjärde plats50 p och en femte plats med 25 p. Denna parameter tenderar att belöna hästarna som har startat lite mer regelbundet den senaste tiden - de har helt enkelt hunnit samla ihop fler poäng än de som nyligen gjort säsongsdebut.

Rank - baserat på Startpoäng

1) 10 Mister Ed Heldia

2) 3 Devs Daffodil

3) 6 E.Type Cash

10 Mister Ed Heldia blev senaste tvåa i Berlin. Innan dess har han 4 raka vinster, också tagna i Tyskland på denna sida årsskiftet. Nu gör han debut på svensk mark. Lång distans ett minus för hingsten och till det läggs bakspår.

Snitt/start, kr

Den sista parametern som estables rank är baserad på är Snitt/start, kr. Likt startpoängen är prestationerna i närtid värderade högre och hästarnas totala snitt senaste halvåret relateras motvarandra. Värt att tänka på är att en häst som gjort enstaka starter, men där vunnit stora pengar, här kan komma att få ett väldigt högt värde. Att jämföra Snitt/start med Startpoäng ger en bra indikation - och leder oftast till en väldigt intressant analys hur hästarna har presterat tidigare.

Rank - baserat på Snitt/start, kr

1) 12 Sandsjöns Enzo

2) 3 Devs Daffodil

3) 7 Sam The Man

12 Sandsjöns Enzo's snitt påverkar positivt av vinsten i början av mars, där han på Kalmar sprang hem 125.000 kr

Slutlig rank

Utifrån dessa 3 parametrar får vi en intressant rank. Till den kan man komplettera sin analys med förutsättningarna för loppet, inbördes möten och - så klart - alltid addera den egna känsla.

Rank baserat på dessa tre parametrar

1) 12 Sandsjöns Enzo

2) Rackham

3) Devs Daffodil

Melinda från estable delar sina slutliga tankar om loppet:

I det här loppet kommer jag nog gardera och ta med många. Det är jämt och jag tror att loppet kan köras på flera olika sätt. Topp 3-ranken här, som kom från Loppsimulatorn, är en bra grund. 12 Sandsjöns Enzo är kanske inte min egna förstahäst i loppet och från läget tror jag att han kan få det tufft. I höstas var han inte i något toppform, vilket jag fortfarande håller lite emot honom. Han har visserligen varit fin i sina senaste 2 starter, men ett högt snitt i insprunga pengar (det som gör honom totalt sett förstarankad här) är personligen inte det jag fokuserar mest på. Skulle jag vikta ner betydelsen av Snitt/start i min personliga travrank rankas han ner till 3a, efter Rackham och Devs Daffodil.

5 Oscar L.A.s uppehåll gör mig lite tveksam till honom och i ranken "staffas" han också för uppehållet. Å andra sidan är det en väldigt fin häst i grunden och jag tror säkert att han kan vara med i fighten; jag lämnar inte honom ute.

4 Rackham är intressant. Han är just nu spelad runt 50% och höjs till skyarna av många. Men kan han leva upp till det? Kollar vi inbördes möten är det ingen av dem han mött tidigare, som han har besegrat vid merparten av mötena. Oscar L.A. har till exempel vunnit 3 gånger över Rackham, medan Rackham enbart vunnit 2 gånger över Oscar L.A. En del av de tidigare mötena har Rackham schabblat bort genom galopp - å andra sidan har han enbart haft en galopp i sina senaste 10 starter.

Sett till distansen har både 2 Moses, 4 Rackham och 5 Oscar L.A. gjort vars 5 starter på lång distans - och vunnit vars 2 (40% vinst). I loppet startar även 8 Maestro Crown, som i sin tur vunnit 61% av sina starter på lång distans, av totalt 18 starter. För honom är distansen ett plus och således är han också ett intressant bud till min kupong.

Hur tänker du om loppet?

Till omgången på estable.se
Till estable.se

Vill du prenumerera på estables nyhetsbrev och få gratis tips?

Genom att klicka på Prenumerera bekräftar du att du läst vår Integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack! Du kommer nu motta estables nyhetsbrev.
Oj! Något blev fel. Prova igen.