V75
Jägersro
2023-04-21

V75-3: Kraftig överkapacitet för Klass 2

I lördagens tredje avdelning har vi ett Klass 2 försök över medeldistans. Ofta blir dessa lopp relativt rundspelade, och detta är inget undantag. Även Loppsimulatorn skriver under på att det är en jämn historia, men om man grottar lite djupare finns det nog en häst som sticker ut. Häng på så kikar vi närmare!

Parameteruppsättning

Vi börjar med att välja in den uppsättning standardparameter i Loppsimulatorn som jag brukar använda mig av. Då jag tog skrivpaus förra veckan kan det vara läge att fräscha upp minnet. Jag bygger rankingen kring Snitt/start, kr och Hästens form. Dessa viktas båda upp enligt bild. Snitt/start, kr är en väldigt fin parameter eftersom den snappar upp vilka typer av lopp hästarna har varit ute i. En tredjeplacering i ett STL-lopp bedöms lika starkt som en vinst i ett normalt vardagslopp. För att även få med placeringar och ge lite extra tyngd åt topplaceringar har jag alltså även viktat upp Hästens form. Därefter fyller jag på med Hastighet och Spår/aktuell bana, båda med normalviktning. Avslutningsvis ett gäng parameters för att fånga upp travsäkerhet, bästa rekordtider osv.

Ställ in dina parametrar i Loppsimulatorn


Jämn rank

Resultatet i den här simuleringen är mycket jämn. Egentligen är det bara 7 Last Joke, 9 Havbergs Djali och 11 Malto som rankas klart sämre än övriga. När det skiljer så här lite på staplarnas längd bland övriga tycker jag inte att man behöver fokusera på den exakta rankingen, utan helt enkelt konstatera att det är mycket jämnt. Personligen gillar jag att ta ställning i ett sådant här lopp och jag har hittat en häst som “tickar” de flesta av mina boxar, detta är 8 Windmill Jam.


Given etta trots läget

Till att börja med är han otroligt välstammad med Ready Cash som pappa och Muscle Hill som morfar. I sin senaste start var han hårt betrodd i Margaretas Tidiga Unghästserie, där han mötte riktigt bra årgångshästar. Kvaliteten i Klass 2 är betydligt lägre. Tyvärr fungerade han inte i travet den dagen och gick över i passgång. Stallet förklarar det med att han inte gillade den hårda banan, vilket jag köper. På minuskontot finns ändå en del saker att nämna, en av dem fångas upp i triggern Windmill Jam har haft upphåll och inte startat på 76 dagar. Nu har Untersteiners hästar gått så otroligt bra den senaste tiden, att jag inte ser detta som ett stort problem, men ändå ett minus givetvis. Ett annat minus är spåret, men där måste man också tänka att om Windmill Jam haft toppspår hade procenten inte varit så låg som 29 %, vilket den är i skrivande stund.


Galopp i tre av de fem senaste men ändå underspelad

Väljer man att gardera loppet tycker jag inte att man ska missa 4 Rapid Pal. Även han har överkapacitet för klassen. Har galopperat i 3 starter av de sista 5 hittar vi dock i triggerlistan, vilket inte är smickrande. Nu sätter Lövgren på skorna igen, vilket förhoppningsvis kan förbättra travsäkerheten. Till 9 % kan man inte säga att han är helt bortglömd, men ändå underspelad.


Lycka till med avdelningen!


Vill ni vara med och lira med mig kan ni hugga en andel för 102 kr här.

Göthberg

Till estable.se

Vill du prenumerera på estables nyhetsbrev och få gratis tips?

Genom att klicka på Prenumerera bekräftar du att du läst vår Integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack! Du kommer nu motta estables nyhetsbrev.
Oj! Något blev fel. Prova igen.