V75
Jägersro
2022-11-17

V75-4: Får Riina Rekilä anledning att fira i år igen?

2022 års upplaga av Svensk Uppfödningslöpning håller finfin klass. Frågan är om man kan ta statistiken till hjälp för att ranka tvååringar som gjort så få starter? Jo, men det tycker vi allt! Häng på!

Andra parameters än vanligt i fokus

Om ni har läst tidigare texter vet ni att vi gillar parametern Snitt/start, kr. I ett sådant här lopp blir dock denna parameter lite skev då det finns högkapabla hästar som gjort få starter och inte varit ute i penningstinna lopp. Vi lägger därför i Loppsimulatorn vårt huvudfokus på parametrar som fokuserar kring tider, samt spår. För att ändå balansera rankingen lite väljer vi in Hästens Form och viktar upp den i simulatorn, just för att tiderna inte ska få all betydelse. I ett tvååringslopp är det självklart så att alla hästar är under kraftig utveckling. I Loppsimulatorn kan vi som bekant inte skåda in i framtiden, men däremot få en bra bild av hur hästarna har presterat fram till dags dato.

Till Loppsimulatorn


Löjligt bra intryck sist

Vi är helt eniga med Loppsimulatorn om de fyra högst rankade även om inbördes ordning dem emellan kan diskuteras. Vi börjar bakifrån med fjärderankade 3 Fifty Four. Fourth Dimension avkomman fick ett tufft lopp i Breeders Course i slutet av september, han slutade ändå trea men med ett bättre löpningsförlopp hade han troligen vunnit och då även rankats högre i Loppsimulatorn denna gång. Kvalloppet till detta lopp på lördag blev enkelt men intrycket över upploppet skojar man inte bort. Hästen kan även öppna och med spår invändigt av vem vi tror är största konkurrenten gör att vi håller Fifty Four som etta i loppet. 

En stam som förpliktigar

Främste utmanare tror vi är 5 Vegas Wania, Loppsimulatorns trea. Hästen har bara gjort tre starter men sprang 13.0 från positionen utvändigt om ledaren sist och blev tvåa. Vi utgår från att loppet har fört fram hästen rejält och det skulle inte förvåna oss om hästen visar sig bara vara bäst här. Vegas Wania har en ruggig stamtavla med Father Patrick som pappa och Random Destiny som mamma. Den observante minns säkert brodern Tetrick Wania som vann detta lopp i år.

Hur såg det egentligen ut sist?

Andrarankad i Loppsimulatorn är Daniel Wäjerstens 4 Feel No Pain. Då hon vann Grupp 2-loppet Svampen i oktober är hon loppets rikaste häst. Vi tycker dock inte att intrycket i kvalloppet hit var det allra bästa. Hon är absolut en av de som gör upp om segern men ändå en liten varningsflagga.

Vad väljer Magnus?

Bäst av alla i Loppsimulatorn rankas 1 Frustration. Även hon efter Fourth Dimension precis som Fifty Four. Frustration visade bra skalle när hon svarade Vegas Wania i sitt kvallopp. Hästen öppnar bra och Magnus Djuse är duktig på att få snurr på hästarna från start. Det troliga är att ekipaget kan hålla upp spets, sedan är frågan om Magnus väljer att köra där om Fifty Four eller någon annan ställer en tidig fråga. 

Detta är de fyra som vi tycker sticker ut i loppet men kom ihåg att det är tvååringar vi har att göra med. Det är inte alls otänkbart att det finns någon bakom dessa som har tagit ett rejält kliv i utvecklingen och övertrumfar samtliga. 


Lycka till med avdelningen samt omgången i sin helhet! Mitt Tillsammanslag för Estable hittar du här. 100 kr per andel. 

Daniel Göthberg

Kolla in V75-4 i Loppsimulatorn
Till estable.se

Vill du prenumerera på estables nyhetsbrev och få gratis tips?

Genom att klicka på Prenumerera bekräftar du att du läst vår Integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack! Du kommer nu motta estables nyhetsbrev.
Oj! Något blev fel. Prova igen.