V75
Bergsåker
2023-02-16

V75-4: Inte startat sedan oktober men ändå favorit

Diamantstoet bjuder alltid in till roliga och spelvänliga lopp, och detta är inget undantag. Visst startar favoriten Honesty med bra chans, men spelprocenten känns verkligen i mastigaste laget. Häng på när vi kikar närmare på loppet!

Är det en Djuseeffekt vi ser?

Vi börjar med spelarnas favorit 7 Honesty, som rankar blankt på parametern Hästens form och därtill allra sist i Loppsimulatorn. Anledningen är enkel: det sexåriga stoet har inte startat sedan oktober och har totalt sett bara gjort två starter de senaste sex månaderna. Inte många starter att bedöma för Loppsimulatorn, och därmed den svaga rankingen. Inga konstigheter med det, så vi får bortse från statistiken när vi bedömer henne. Honesty gör här regidebut hos Oscar Berglund efter att tidigare ha varit i träning hos Flemming Jensen. Hon har i sin karriär gjort två starter på svenska V75 och varit oplacerad bägge gångerna. Att hon nu ses som så klar favorit känns en aning märkligt. Dels beror det på spåret, hon spetsar nog inte för egen maskin men då det känns som att få på startvolten är intresserade av att köra i spets ses hon som loppets klara spetsfavorit. Dels är det nog en Magnus Djuse-effekt som återspeglas i spelprocenten. Hästen är såklart oerhört svårbedömd, varför vi kommer att gardera.

Till Loppsimulatorn


Tufft att bära pengarna som fyraåring

Andrarankad i Loppsimulatorn är 15 Breeze. Hästar på 40 meter blir ofta förfördelade i Loppsimulatorn då de har sprungit bättre tider än övriga. Just Breeze i det här fallet tror vi inte särskilt mycket på. Förvisso är hon härdad i rätt bra gäng, men det är ett sto som vann nästan alla sina pengar under treårssäsongen och hade väldigt tufft att bära dessa pengar förra året som fyraåring. 

Ett par högkapabla på 20 meter

De som rankas bakom är desto mer intressanta. Vi börjar med tredjerankade 10 Shehuntyoudown. Detta är en häst som har visat på ruggigt fina avslutningar vilket vi berörde i texten inför Diamantstofinalen på Solvalla för två starter sedan. Kan hon bara komma till i loppet blir hon återigen livsfarlig. Spännande är även fjärderankade 11 Cala Mayor De B. Troligen har hon en kapacitet som få i loppet kan matcha, men hon har väldiga problem att trava i kurvorna, vilket var extremt tydligt i näst senaste starten. Hon gör sig bäst på innerspår, men där kommer hon inte kunna trava den här gången om hon vill göra upp om vinst. I triggerlistan noterar vi Ny kusk, Rikard N Skoglund har inte kört hästen på 15 starter, något vi ser som neutralt jämfört med Per Lennartsson som brukar köra själv.


Rygg ledaren är taget alla dagar i veckan

Voltstartslopp med tillägg generellt, och kanske faktiskt Diamantstolopp i synnerhet, är alltid kluriga att räkna på eftersom det är så svårt att veta hur loppen blir körda. Ibland kommer de på tillägg igenom väldigt fint och får bra positioner när loppet satt sig, och ibland får de aldrig chansen då någon svag häst på start sladdar först i andraspår. Därför kan det ofta vara en god idé att betala för hästar som man med god säkerhet kan räkna på kommer få ett bra lopp. En sådan i detta lopp är Loppsimulatorns elfterank 6 Russel Square. Hon öppnar bra i volt och från springspår med Mats Djuse i sulkyn har hon mycket god chans att spetsa för att sedan släppa till favoriten. Från rygg ledaren är hon inte alls avsågad och till 7 % är hon streckvärd.


Två lopp efter vila och enklare emot än sist

Vi kan inte avsluta denna text utan att beröra Loppsimulatorns förstarank 5 Miss Mighty. För två starter sedan vann hon V75 i årsdebuten för att sedan galoppera i den efterföljande finalen. Med två lopp i kroppen bör hon ha gått framåt ytterligare och motståndet idag är betydligt enklare än i finalen senast där hon var streckad till 14 %, även då från spår 5. I skrivande stund är hon spelad till 18 %, vilket känns lågt med allt detta i beaktande. Ett givet och tidigt streck på kupongen!


Lycka till!

Se allt inför travet på Bergsåker
Till estable.se

Vill du prenumerera på estables nyhetsbrev och få gratis tips?

Genom att klicka på Prenumerera bekräftar du att du läst vår Integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack! Du kommer nu motta estables nyhetsbrev.
Oj! Något blev fel. Prova igen.