V75
Färjestad
Top 7
2022-09-16

V75-5 – Vi försöker lösa Top 7!

Då ingen lyckades pricka Top 7 förra lördagen ställs vi återigen inför en Rollerpot. Gulddivisionen den här gången och en klar favorit som etta. Vi går igenom loppet från grunden utifrån statistik och loppscenario. Häng på!

Många brukar ofta spika ettan och sjuan i Top 7 men vi väljer att gå en annan väg här. Att pricka vem som blir 7a kan närmast liknas vid lotto. Däremot att sätta komben, dvs vem som blir etta och tvåa, är faktiskt något som går att analysera. Vi väljer därför upplägget 1, 2, 3-7 som mall.

Favoriten som etta

Vi börjar med att välja ut några lämpliga parametrar i Loppsimulatorn. Utöver standardparamaters som Snitt/start,kr, Hästens form och Hastighet vill vi även ha med Galopp och Spår aktuell bana. Att ta hänsyn till galopprisk är centralt i Top 7, eftersom en galopp på en av de sju valda hästarna gör att man är rökt på kupongen. Spår är viktigt att ta hänsyn till eftersom det påverkar loppscenariot, även det en väsentlig del vid Top 7-spel. För att studera galopprocenten för hästarna ytterligare vänder vi blicken mot Estables standardrank och kan konstatera att förutom 5 Henry Flyer Sisu och 10 Pinto Bob är samtliga hästar relativt travsäkra. Inte heller dessa två nämnda har några katastrofala siffror.

Till Loppsimulatorn

Storskräll som tvåa

Då till hästarna och kupongen. Antingen kan man välja att chansa bort storfavoriten 2 Mister Hercules helt och hoppas på galopp. Vi väljer dock att sätta honom som etta på kupongen. 6 Jaguar Dream som faktiskt rankas först i Loppsimulatorn är en klart kapabel häst och som även kommer ta plats på vår kupong, men Mister Hercules ska normalt spela i en annan liga. Som tvåa på kupongen och i loppet sätter vi – kanske lite överraskande för många – 1 Ragazzo Da Sopra. Han rankas faktiskt näst sist i Loppsimulatorn, och sett till kapacitet kan det mycket väl vara rätt. Här tänker vi att han har god chans att hålla upp innerspåret. Det luriga är dock om Örjan tar upp rejält från start, då kan hästar utifrån kliva förbi Ragazzo Da Sopra. Vi väljer dock att tro att Örjan laddar tillräckligt för att så inte ska ske. Väl i spets känns det helt givet att Ragazzo Da Sopra släpper till Örjan. På Färjestad med sitt korta upplopp på 177 meter är rygg ledaren är åtråvärd position. Hästen var dessutom fin vid skrällvinsten senast. Som tvåa på kupongen kommer han även rensa bra, vilket är viktigt då vi har storfavoriten som etta.

Kolla in all statistik om loppet här!

Vi bygger vidare på kupongen

Med ettan och tvåan bestämda på kupongen kan vi börja kika på övriga hästar. 6 Jaguar Dream har vi redan nämnt och han ska med. 4 Guzz Mearas avslutade bra (även om det såg bättre ut än vad det var) sist på Jägersro och har en kapacitet som gör honom given på kupongen. 7 Rotate har ett byngligt läge härifrån men i ett relativt skiktat guldlopp står sig hästen ganska så bra. Dessutom som alltid Björn Goop i sulkyn och har inte varit sämre än sjua i de senaste fem loppen. Sista strecken går till 9 Global Welcome och 11 Unico Broline. Båda jämna hästar med god form. Att den senare är ny i klassen lägger vi ingen jättestor vikt vid. Detta är ett ganska klent guldlopp och ekipaget med Adielsson i sulkyn är utan tvekan tillräckligt bra för att lifta med till en placering bland de sju främsta. Vi väljer alltså att inte plocka med 3 Lucifer Lane. Han är en av de initiala spetsfavoriterna, men eftersom vi bygger vårt scenario på att Ragazzo Da Sopra är den som sitter i rygg ledaren och inte Lucifer Lane så blir valet mer logiskt. I ett sådant scenario sitter Lucifer Lane troligen i första utvändigt och blir förhoppningsvis avlöst och sedan fast, och missar då en topp 7-placering.


Estables kupong

Här har vi alltså använt statistik och loppscenario för att få till kupong. Top 7 är ett spel med otroligt hög varians, men roligt och givande eftersom det tvingar spelarna att försöka tänka hur loppet blir kört.

Om ni vill vara med på kupongen är ni välkomna att köpa en andel för 20 kr.  Kupongen hittar ni här!

Till kupongen
Daniel Göthberg
Kolla in hela omgången här!
Till estable.se

Vill du prenumerera på estables nyhetsbrev och få gratis tips?

Genom att klicka på Prenumerera bekräftar du att du läst vår Integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack! Du kommer nu motta estables nyhetsbrev.
Oj! Något blev fel. Prova igen.