V75
Romme
2023-02-23

V75-6: Vi djupdyker i vad man ska tänka på i Loppsimulatorn

Diamantstoet den här veckan är precis som vanligt ett voltstartslopp med tillägg, men för ovanlighetens skull över kort distans. Positionerna blir därmed väldigt avgörande och vi är helt på det klara med vem som ska räknas först. Häng på!

Att isolera tidsparameters är en bra start i tilläggslopp

I tilläggslopp kan man med fördel börja med att kika isolerat på tidsparameters. Hästarna på tillägg “ska” då räknas först då de måste springa en snabbare tid än de på start. Vi väljer därför in samtliga tidsparameters: Hastighet, Senaste tid och Rekordtid. Hastighet viktar vi upp och de två andra viktar vi ned. Anledningen är att det finns slumpfaktorer som kan göra att en häst sprang en viss tid senast respektive som rekordtid, medan Hastighet tittar på samtliga starter de senaste 6 månaderna och därför säger mer om hästarnas kapacitet. 13 Iceland Radio och 14 Krakas rankas då bäst, vilket inte är förvånande. Noterbart att 15 Listas Tingeling rankas näst sist. Hon står även väldigt dåligt inne pengamässigt i loppet och måste betraktas som chanslös. Högintressant att 5 Samaritana rankas först av de på startvolten dessutom, mer om henne senare.

Välj dina parametrar i Loppsimulatorn


Vi arbetar oss fram till en grundrank

När vi nu har kikat på tidsparameters isolerat ska vi ta fram en grundrank. Som alltid bygger vi denna rank kring parametern Snitt/start, kr. Det är en mycket bra grundparameter i Estables Loppsimulator som vi alltid viktar upp. Sedan fyller vi på med Hästens form. Även denna kikar på intjänade pengar, men har även placeringar i beaktande. Spår, aktuell bana är en bra kompletterande parameter, men i det här loppet rankas alla lika på den. Anledningen är att 1640 volt med tillägg är så pass ovanligt att Estable inte har någon data i närtid från Romme att analysera. Istället plockar vi med Galopp. I autostartslopp har vi sällan med den, men i volt behöver det inte vara fel. Avslutningsvis slänger vi på Hastighet och Rekordtid. Vanligtvis brukar vi låta Hastighet vara normalviktad, men just i tilläggslopp vill vi inte att hästarna på tillägg ska bli för kraftigt gynnade i simuleringen, varför vi viktar ned parametern ett snäpp. Samma sak med Rekordtid. 

Till Loppsimulatorn


Kapacitetsmässigt tidig men tappstart är det troliga scenariot

Först i simuleringen rankas tidigare nämnda 5 Samaritana. Detta är ett väldigt högkapabelt sto men dessvärre inte helt enkel. Kikar vi i Estables standardrank kan vi se att hon har näst högst galopprocent i loppet (25 %), bara 11 Benita Winner är värre med sina 26 %. Här ska vi ju dock komma ihåg att Loppsimulatorn har tagit detta i bekatande eftersom parametern Galopp är med. Det som inte syns i Loppsimulatorn är hennes ovana att starta i volt. Hon har i karriären bara gjort två starter i volt, senast i oktober 2022 och då kom hon iväg ganska dåligt från spår 4. Vi utgår från att det i bästa fall blir tappstart här (i värsta fall galopp) och över 1640 kan det förstöra hennes chanser till en framskjuten placering. Kapacitetsmässigt står hon dock väldigt billigt inne på startvolten, så just startmomentet för Samaritana ser vi som en av loppets nycklar.


Klar spetsfavorit

En som däremot med största säkerhet kommer att komma iväg bra och snabbt är 6 Bird Lane. Hon rankas bara elva i Loppsimulatorn och framförallt svagt på parametern Snitt/start, kr. Detta är kanske inte en häst som jag har fastnat nämnvärt för tidigare, men hon är trots allt den givna spetsfavoriten, och start vecka-vecka är utan tvekan intressant. Givet läget tycker vi att hon ska vara förstastrecket på kupongen.


Det här blev inte en text där vi lyfte så många hästar, utan istället tog tillfället i akt att berätta lite mer om hur man kan använda Loppsimulatorn i den här typen av lopp. Hoppas att den inspirerade er att laborera runt själva för att ta fram er egen rank!


Lycka till med avdelningen!

Daniel Göthberg

Se allt inför helgens omgång på Romme
Till estable.se

Vill du prenumerera på estables nyhetsbrev och få gratis tips?

Genom att klicka på Prenumerera bekräftar du att du läst vår Integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack! Du kommer nu motta estables nyhetsbrev.
Oj! Något blev fel. Prova igen.