V75
Bergsåker
estable nytt
2022-03-31

V75-favoriterna ställs mot varandra

Varför är Bugatti Miles rankad 1a, men Månlykke A.M. bara 2a? Vi gräver i estables rank - och visar dessutom ett smakprov på kommande Loppsimulatorn!

Spännande årsdebuter 

Det är fortfarande många hästar som gör årsdebuter efter ett lite längre vinteruppehåll. Dessa hästar är normalt lägre rankade av estables statistiska rank - ranken premierar nämligen resultat i närtid över resultat som är 3-6 månader gamla.

Senast på V86 igår såg vi dock en häst som gjorde årsdebut - och var rankad 1a! Detta var Rackham, som också var favorit i sitt lopp. Han bjöd på en fin prestation, men fick se sig besegrad med blott en nos efter granskning av målfotot.

Även veckans V75-omgång, där Bergsåker står som värd, hittar vi ett ovanligt fall av en årsdebutant som är rankad 1a. Nämligen 7 Bugatti Miles i V75-7. En annan väldigt intressant comeback står 3 Månlykke A.M. för, i V75-2. Han är dock “bara” rankad 2a, något som kanske får dig att höja ögonbrynen med tanke på hans stora favoritskap (i skrivande stund spelad 82%!).

Vad beror detta på? Häng med, så förklarar vi!

Såhär fungerar estables statistiska rank

Estables rank baseras på baseras på hästens placeringar, vinstpengar och tider, senaste 10 starter vilka ska ha skett inom de senaste 6 mån. Har hästen gjort färre starter är det enbart dessa som tas med i beräkningarna. Resultat som har presterats mer i närtid (inom max 3 mån) värderas högre än resultaten från 3-6 månader sedan.

Algoritmerna som ligger bakom är komplexa, men enkelt uttryckt tar placeringar hänsyn till antalet startpoäng hästen har “tjänat in” via sina placeringar; vinstpengar till hästens intjänade snitt per start, viktat utifrån tidsperspektivet; och tider på de genomsnittliga hastigheter hästen har presterat. Allt detta vägs samman och sätts i relation till övriga i loppet, varpå ranken beräknas.

7 Bugatti Miles rankad 1a

Utifrån tidsperspektivet är det som sagt ovanligt att en häst som inte startat på flera månader rankas väldigt högt i loppet. Trots det är 7 Bugatti Miles i V75-7 rankad 1a. Han har inte startat på 125 dagar - över 4 månader. Jämför vi med 9 M.T. Oberon, rankad 2a, ser vi snabbt några intressanta siffror i statistiken.

Det senaste halvåret har Bugatti Miles tjänat ihop 252.000 kr. Detta på enbart 2 starter:
2021-11-27. Solvalla. Plats 1, 220.000 kr.
2021-10-30. Jägersro. Plats 3, 32.000 kr.

Vinsten på Solvalla var en STL-final i Klass 1 och Bugatti Miles var favorit, trots en något ojämn höst. Finalvinstens höga nivå på vinstpengar ger Bugatti Miles ett rejält snitt per start, även när hänsyn tas till tidsaspekten, att det var den längre perioden 3-6 månader sedan.

M.T. Oberon å andra sidan har en något högre summa vinstpengar som tjänats senaste halvåret: 290.300 kr. Dessa pengar har dock samlats in på ett betydigt fler antal starter, 9 st. Resultatet i närtid är 3 vinster och 1 tredjeplats, lite längre tillbaka 1 vinst, 2 andraplatser, 1 fjärdeplats och 1 sjundeplats. Detta gör att snittet per start för M.T. Oberon är betydligt lägre (ca 38% av Bugatti Miles snitt), men han tjänar å andra sidan in fler startpoäng.

Vår kommande nyhet visar

I nedan bild illustrerar vi ranken via vår kommande nyhet Loppsimulatorn.

Vill du vara med och testa Loppsimulatorn, innan lansering? Maila oss på info@estable.se - har du redan anmält intresse kommer du att bli kontaktad inom kort.

Den blåa stapeln visar relationen mellan hästarnas Snitt per start (vinstpengar), den gröna stapeln Startpoäng och den lila Hastighet.

Vi ser enkelt skillnaden mellan Bugatti Miles höga Snitt per start-värde mot M.T.Oberons lägre, men också skillnaden mellan M.T.Oberons höga Startpoäng mot Bugatti Miles lägre. Det avgörande är istället Hastighet. Bugatti Miles genomsnittstid på lång distans är 1.13,6 (48,9 km/h) medan M.T.Oberons är 1.18,0 (46,1 km/h).

Favoriten i V75-2 endast rankad 2a

I V75-2 är 3 Månlykke A.M. stor favorit och även han gör årsdebut - Månlykke A.M. har inte startat på 139 dagar. Han är dock endast rankad 2a av estables statistiska rank - istället är 9 Bellfaks rankad 1a. Vi kan göra en liknande analys som för den avslutande avdelnignen ovan.

Månlykke A.M. har de senaste 6 månaderna tjänat in 392.060 kr under totalt 3 starter. Alla dessa skedde förra året, alltså längre än 3 månader sedan. Bellfaks har tjänat in 813.271 kr på totalt 10 starter, varav 5 gjordes detta året och 5 det andra året.

Sett till Snitt per start är Månlykke A.M. och Bellfaks betydligt närmare varandra, även om Månlykke A.M. har ett högre värde. (Bellfaks snitt är 88% av Månlykke A.Ms.) I detta fall är det startpoängen Bellfaks har hunnit samla ihop, som blir avgörande för rankingen.

Rankingen till trots är Månlykke A.M. vår personliga favorit i detta lopp, likt så många andra. Han har mött Bellfaks vid 3 tillfällen och vunnit dem alla. 4 raka vinster, 3 av 3 V75-vinster på Bergsåker och ett bättre utgångsläge är fler saker som talar för. Men hästar är hästar och man kan aldrig vara helt säker…

Till estable
Till estable.se

Vill du prenumerera på estables nyhetsbrev och få gratis tips?

Genom att klicka på Prenumerera bekräftar du att du läst vår Integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack! Du kommer nu motta estables nyhetsbrev.
Oj! Något blev fel. Prova igen.