V86
Solvalla
Åby
2022-09-07

V86: Åby och Solvalla står åter värd för onsdagens omgång

Ingen jackpot på V75 i helgen vilket innebär att onsdagens V86-omgång inte blir lika bortglömd som förra veckan. Tyvärr dåligt anmält i flera lopp men ändå en del kluriga beslut som måste fattas. Vi har hittat ett skiktat lopp där det kanske kan vara läge att spika emot favoriten. Häng på!

V86-3: Loppsimulatorn och spelarna är överens

Mest streckad, tillika etta i Loppsimulatorn, är 3 Always Face. Vi noterar dock att loppet körs över 2640 meter och har därför valt in parametern Distans. Här ser vi att Always Face rankas sist på just den parametern. Hur kommer då detta sig? Här får vi kika närmare på hästens samtliga starter, och kan se att det faktiskt är debut över två och ett halvt varv. Att använda Distansparametern är ett bra sätt att fånga upp den här typen av information på, därefter kan man grotta lite djupare i sin analys. Vi landar nog trots allt i att distansen inte bör vara ett problem för Always Face, men såklart ändå ett litet frågetecken då det är första gången för hästen.

Estables Loppsimulator


Kikar vi vidare på andra- respektive tredjerank fortsätter Loppsimulatorn att vara överens med spelarna. 1 Acroveggio och 3 Eddie Shadow som är loppets två mest betrodda bakom favoriten rankas just tvåa och trea i Loppsimulatorn. Här vill vi dock belysa att stapeln i Loppsimulatorn för i synnerhet 9 Hercules De Sajan bara är marginellt kortare än den för Eddie Shadow. Streckprocenten dem emellan skiljer sig desto mer åt. Ett kul garderingsstreck tycker vi!


Vi tycker även det kan vara intressant att studera huruvida det finns någon som är tydligt distansgynnad i loppet. Vi plockar då bort alla parameters utom just Distans. Bäst rankas då 2 Smajlis som för tre starter sedan vann över distansen, dock i enklare gäng. Därefter har hästen två raka nollor i raden och formen får väl anses som svag/svårbedömd.

Estables Loppsimulator

V86-4: Kan man göra något av ett sjuhästarslopp?


Med sju hästar i loppet kan vi konstatera att det inte är det mest spelvänliga loppet vi sett på V86. Många spelare streckar slentrianmässigt brett i sådana lopp, men här kan det vara värt att tänka till. Oftare än i övriga lopp kommer bästa hästen att vinna, eftersom det i princip omöjligen kan bli positionsproblem. 


Enligt Loppsimulatorn sticker tre hästar ut kraftigt från resten. Detta är ett bra sätt att använda Loppsimulatorn, att snabbt få en överblick och kunna svara på den viktiga frågan huruvida loppet är skiktat eller inte. Ska vi lita på Loppsimulatorn så är det alltså ett rungande JA på den frågan. Självklart bör man gräva lite djupare än så, men det är ett väldigt bra verktyg för att få reda på vilka hästar man ska fokusera på i sin djupare analys. Intressant här är att alla de tre hästarna 4 Narrangasett, 5 Always Proud och 7 Invader Am rankas väldigt jämnt i Loppsimulatorn (staplarna är ungefär lika långa), men Invader Am är streckad betydligt hårdare än de övriga två. Huruvida det är rätt eller ej är upp till var och en att bedöma, men här tycker vi att det kan vara en god idé att fokusera analysen på dessa tre hästar och kanske även ta ställning för någon av dem.

Estables Loppsimulator

V86-7: Jämnspelat stolopp där vi försöker hitta de rätta skrällarna

I en omgång med en del stora favoriter blir det naturligt rundspelat i ett sådant här lopp. Många har råd att gödsla med strecken. Just därför kan det ofta vara en god idé att göra det motsatta. Vi ska därför gör vårt bästa för att hitta just de rätta skrällarna att betala för.

Av de lågstreckade tycker vi att 1 Stella Nova Race är mest intressant. Hästen är startsnabb och även om hon inte skulle lyckas hålla upp ledningen finns ju dubbla open stretch-spår att tillgå på Åby. Hon rankas redan som nummer 2 i Loppsimulatorn och identifierad som Potentiell Skräll i Spelvärderutan, då hon är streckad en bra bit under 10 %. Just med skrällar är det viktigt att tänka på loppscenariot. Här kan vi utgå från att Stella Nova Race kommer få en vilsam resa på innerspår för att över upploppet få chansen via open stretch. Perfekt med andra ord!

En annan spännande skräll är 5 Chatty Kronos. Hon rankas bara sjua i detta tiohästarsfält, men det har sina förklaringar. Framförallt har hon väldigt mycket galopper – 3 i de fem senaste starterna, vilket går att finna i Estables standardrank. Här har vi dock en häst som varit ute i rejält tuffa gäng. Senast i kval till Derbystoet och för tre starter sedan i Stochampionatet. Från ett perfekt femtespår är hon ett givet streck vid gardering.

Om man väljer att gardera tycker vi det är viktigt att söka värde och inte alltid strecka brett bara för att man har råd. Dessa två nämnda skrällar kan vara en bra start tycker vi! Lycka till med loppet och omgången i sin helhet!

Daniel Göthberg
Kolla in statistik för samtliga lopp här!
Till estable.se

Vill du prenumerera på estables nyhetsbrev och få gratis tips?

Genom att klicka på Prenumerera bekräftar du att du läst vår Integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack! Du kommer nu motta estables nyhetsbrev.
Oj! Något blev fel. Prova igen.