V86
Bergsåker
Solvalla
2022-09-14

V86: Bra sport på Bergsåker och Solvalla den här onsdagen

Bergsåker och Solvalla står alltså värd för omgångens V86:a. Återigen får omgången agera uppvärmning inför lördagens jackpot på V75. Det bjuds på ganska så fin sport på banorna och en del småkluriga spellopp. Häng på!

V86-1: Småklurig inledning men vi har hittat en intressant parameter

Den första omgången inleds med ett lopp för kuskar som körde max 150 sulkylopp under 2021. Det är alltså inte den yttersta eliten som sitter bakom de tävlande hästarna även om det finns några kuskar som faktiskt sticker ut från resten.


Utöver de vanliga parametrarna vi brukar kika på vill vi även här välja in parametern Ekipage, för att på så sätt se hur häst och kusk har presterat tillsammans. Beroende på typ av lopp är olika parameters mer eller mindre intressanta. Vi skulle här med fördel även kunna välja in parametern Kuskens form men vi tycker att det med båda dessa parameters skulle bli lite väl mycket vikt vid kusken.


Vi ser på de orangea staplarna att det är få kuskar som kört sina respektive hästar tidigare, alternativt slutat oplacerade.  Några av ekipagen sticker dock ut, exempelvis 6 Secret Celebration som körs av Lisa Giljam. Hon har totalt gjort färre än 50 starter under 2021-2022, men bland dessa starter finns tre vinster med Secret Celebration. Hon känner hästen och har därtill vunnit med honom. Hästen rankas dessutom bra på övriga parameters i Loppsimulatorn. Ett givet streck på kupongen!


Felicia Molin bakom förstarankade 11 First Love M.L. är en klart mer rutinerad kusk och även hon har tidigare presterat bra med sin häst.  Titeln bästa hästen i loppet aspirerar 3 Icon Mearas på. Körs här av Kim Moberg och även om hon inte har kört hästen tidigare är detta en väldigt skicklig kusk för dessa sammanhang. 

Till Loppsimulatorn

V86-3: Kallblod på Bergsåker och tre hästar sticker ut

Loppsimulatorn och spelarna är helt överens om att tre hästar sticker ut från resten: 1 Ulvsåsen, 2 Gott Klirr och 7 Gorm. Detta har vi varit inne på tidigare, Loppsimulatorn är ett utmärkt verktyg för att identifiera skiktade lopp. Statistiken kan aldrig ersätta grovjobbet i lopparkivet, men statistiken kan hjälpa oss att fokusera var vi ska lägga vårt fokus och således bli mer effektiva i pluggandet.


Här kan det vara på sin plats att via Estables standardrank använda funktionen Jämför hästar. Två saker är iögonfallande: 1) Ulvsåsen har tjänat klart mest pengar det senaste halvåret och 2) Gott Klirr har klart högst galopprocent. Vi kan även se att det finns en del inbördes möten dem emellan, och här hittar vi en otroligt intressant siffra som fick undertecknad att tappa hakan. Gorm och Gott Klirr har mötts sju gånger och Gorm har gått segrande vid samtliga tillfällen. 

Kolla in all statistik för loppet här

V86-7: Fina ston i spårtrappa

Förstarankad i Loppsimulatorn, tillika klar spelfavorit i loppet är Daniel Wäjerstens 6 Fabulous Pellini. Framförallt rankas hon väldigt bra på parametern Snitt/start, kr. I fallet med Fabulous Pellini är det extra imponerande då hon ofta är ute mot hingstar och valacker. Sist startade hon exempelvis i Bronsdivisionen där hon mötte bland andra Santos De Castella och Hannibal Face. Klart enklare motstånd den här gången då hon möter enbart ston. Givet detta går det att argumentera för att hon borde vara ännu mer klar etta än vad Loppsimulatorn indikerar.


Med det sagt saknas det inte motstånd i loppet. Tredjerankade 7 Musett Af Djupmyra är precis som Fabulous Pellini van att möta hingstar och valacker. Hästen är startsnabb och trots spår långt ut på vingen är hon ett av spetsbuden i loppet. I en spårtrappa är som bekant spåren längst ut långt ifrån lika dåliga som i vanliga lopp.


Loppsimulatorns andrarank 4 Kia Ora är också hon tidig vid gardering. Hon har inte riktigt fått till det som vi blivit vana vid i de senaste tre loppen men här finns mycket gott kunnande, vilket den fina triggern Bäst vinnartid på distansen understryker. Fjärderankade 3 La Sassicaia kommer förvisso hit med startgalopp i senaste loppet men dessförinnan toppform och måste räknas tidigt här.


Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Loppsimulatorn har gjort ett bra jobb med att identifiera de hästar som höjer sig en aning över resten.


Lycka till med omgången!

Till Loppsimulatorn
Daniel Göthberg
Se allt om omgången här
Till estable.se

Vill du prenumerera på estables nyhetsbrev och få gratis tips?

Genom att klicka på Prenumerera bekräftar du att du läst vår Integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack! Du kommer nu motta estables nyhetsbrev.
Oj! Något blev fel. Prova igen.