V86
Bjerke
Solvalla
2022-08-24

V86 Express är tillbaka - Vi tar tempen på tre av loppen från Bjerke och Solvalla

Inklämt mellan Derbykval på tisdag och V75 med jackpot på lördag hittar vi onsdagens V86-omgång som delas mellan Bjerke och Solvalla. En omgång som nog blir lite bortglömd av många, men inte av oss! I synnerhet inte när expressformatet gör premiär efter sommaruppehållet. Vi kikar lite närmare på tre av loppen. Häng på!

V86-1: Favorit från bakspår i norskt derbykval

Två av loppen från Bjerke är kval till det norska Derbyt. Den första avdelningen är ett sådant lopp och här hittar vi en klar favorit från bakspår i 9 I.D. Exceptional. Hästen rankas även etta i Estables Loppsimulator. Den forne Kriterievinnaren känns som en sund favorit, i synnerhet då en av de främsta konkurrenterna tillika andrarankad i Loppsimulatorn 11 Thai Sansa har dragit ett dåligt spår. Främste utmanare tror vi att fjärderankad 5 Alegrito är. Han rankar dåligt på parametern Snitt/start, kr men det är fullt naturligt då det är en häst som har utvecklats senare än exempelvis favoriten. På såväl Startpoäng som Hästens form rankas han bra, och har ju dessutom dragit ett klart bättre spår än de värsta emot. Tredjerankade 8 Mighty Boy hade vi sett som intressant från ett bättre spår. Två fina triggers hittar vi här också (går att finna i Estables standardrank), däribland Topp 3 i 5 raka starter. Från spår 8 blir det som sagt tufft, men spelprocenten blir nog även därefter. Faktiskt identifierad som potentiell skräll i Spelvärde-rutan. 

V86-2: Kihlström bakom storfavorit

I detta treåringslopp för Ston är 6 Eirann klar favorit, med Örjan Kihlström i sulkyn. Den enda miljonärskan i loppet är överlägsen etta i Loppsimulatorn. Vi köper utan att tveka det stora favoritskapet. Senast i E3 finalen fick hon en tuff resa men höll jättebra som tvåa. Det finns dock några aspekter att beakta här. Till att börja med är det treåriga ston vi talar om. Eirann är bevisligen tidig i sin utveckling men det är inte direkt ovanligt att unghästar blixtrar till från ingenstans när polletten trillat ned. Om vi har någon sådan häst i det här loppet återstår att se. En sak vi vill poängtera är att Eirann är anmäld barfota runt om för första gången. På storfavoriter som sett till kapacitet ändå är klart bättre än motståndarna är detta snarare en negativ faktor än en positiv, då en lättning i balans ökar galopprisken. Sådana osäkerhetsfaktorer vill man sällan ha på stora favoriter.

Bakom Eirann är det relativt jämnt. Vi tar därför hjälp av Loppsimulatorn. Andrarankad är 2 Jurista, som tränas och körs av duktige Daniel Wäjersten. Faktiskt rankas hon nästan lika högt som Eirann på parametrarna Startpoäng (intjänat under senaste 6 månaderna), samt Hästens Form. Tredjerankad i Loppsimulatorn är 6 Joy Sisu, som även hon rankas väldigt bra på de två nämnda parametrarna. Hon har även en jättefin trigger i Ingen galopp i sista 13 starterna. Tittar vi närmare på detta ser vi att dessa 13 starter faktiskt inkluderar samtliga hästens starter. Både Jurista och Joy Sisu identifieras som potentiella skrällar i Spelvärde-rutan.

V86-7: Kul proposition i Bjerkes sista lopp för kvällen

Här har vi en lite annorlunda men kul proposition. Hingstar och valacker upp till 900k möter ston i öppen klass. Det gör att sådana som 5 Global Bred To Win och 11 Lucky Queen Soa med sina 2,5 miljoner på kontona står väldigt bra inne i loppet. Dessa rankas trea respektive femma i Loppsimulatorn, och av de två är det nog Global Bred to Win vi tror mest på. I standardranken ser vi att det är en travsäker häst med god form, som varit 2-4-2 i sina senaste tre starter.


Förstarankad i Loppsimulatorn är 3 Miss Pepper. Senast var hon ute mot klart tuffare motstånd i Sto-EM, där hon slutade oplacerad. Klart lämpligare uppgift nu. Fyra fina triggers dessutom, däribland bäst rekordtid över distansen.  Vi måste även nämna Loppsimulatorns andrarank, 4 Skate Trix. Nästan alltid med när det vankas V86 på Bjerke och ofta relativt hårt betrodd, så även här.

Avslutningsvis önskar vi lycka till med omgången! Är du lika taggad som oss på att expressformatet är tillbaka? Titta gärna in igen senare i veckan för analyser av lördagens jackpotkryddade V75 omgång på Bergsåker.

Daniel Göthberg
All statistik och triggers hittar du här
Till estable.se

Vill du prenumerera på estables nyhetsbrev och få gratis tips?

Genom att klicka på Prenumerera bekräftar du att du läst vår Integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack! Du kommer nu motta estables nyhetsbrev.
Oj! Något blev fel. Prova igen.