V86
Jägersro
Solvalla
2022-03-30

V86: Högst rankad trots uppehåll!

Vi djupdyker i årsdebuter, rank och hästens form. Flera skrällförslag! Vem är din favorit?

Högst andel topp 3-placeringar

Hela 87% topp 3 placeringar! Det har 6 Ängsborken i V86-4. Han har vunnit över hälften av sina starter och hittills gjort ett lopp på lång distans, som han också vann. Nu gör han sin första start för året och Rikard N Skoglund kör för första gången. På grund av uppehållet och att motståndet startat mer nyligen är Ängsborken lågt rankad av estable. Istället har estables statistiska rank lyft bland annat 1 Rönningsgutten och 4 Buskablyg, rankade 1a respektive 2a.

1 Rönningsgutten är den enda häst i loppet som startar på 2.640 m, övriga har 20 m tillägg. Han har en hög galopprocent, 47%, men enbart 2 galopper i sina senaste 10 starter, däremot 5 vinster. Nu står tuffare hästar emot, men han kanske kan vara ett spelvärt skrälldrag?

Högst hästens form

Hästen med högst hästens form i hela avdelningen hittar vi i den avslutande avdelningen: 9 Sweet and Wild. Stoet har 10 av 10 i hästens form, som baseras på hästens placeringar, vinstpengar och tider, senaste 2 mån. Hon har gjort 3 starter i Hanna Forslins regi, efter ett längre uppehåll, och tagit andra- och tredjeplaceringar.

I loppet, där startpositionerna fördelats via spårtrappa, hittar vi en väldigt intressant häst från spår 13: Karisma Boko. Hon sticker ut med sin höga vinstprocent. Debuterade hösten 2020, då enbart 2 starter genomfördes (vinst i båda), därefter ytterligare 3 vinster under sensommaren 2021 (ink debuten - lovande för ikväll!), innan hösten avslutades med en andraplats och en oplacering. Gör nu comeback efter ett nytt uppehåll på 126 dagar - därför visas ingen hästens form för Karisma Boko. Har tidigare visat mycket bra kapacitet samt förmåga att vinna direkt - och är ett hett but här.

Visste du att..

estables hästens form räknas ut i relation till övriga i loppet?

I hästens form beräknar estables avancerade algoritmer, som noga har testats och kalibrerats, olika värde för alla hästar i ett lopp utifrån deras prestationer och när de har genomförts - för att sedan vikta mot hästarna med högst och lägst värde. På så sätt skapas ett relativt värde på hästens form, som kan användas för enkel jämförelse mellan hästarna i loppet.

Att jämföra hästens form mellan hästar i olika avdelningar kan därför bli lite skevt. I ett lopp kan en häst med 3 raka vinster ha 6 av 10 i hästens form, medan en häst i ett annat lopp enbart har andra- eller tredjeplatser i sina senaste starter, men ändå 10 av 10 i hästens form. Skulle dessa två hästar starta mot varandra, och alltså viktas och relateras mot samma värde, skulle resultatet troligen bli väldigt annorlunda. Hästens form beräknar motståndet i loppet, precis som estables rank, men på ett kortare tidsintervall.

Intressant årsdebut i V86-1

Det är fortfarande många hästar som gör årsdebuter, efter runt 3 månaders tävlingsuppehåll. Estables triggers ger dig denna info snabbt och enkelt - hästar som inte startat på över en månad utmärks via sina triggers.

I kvällens omgång hittar vi många hästar med intressanta triggers. En av dem är 6 Rackham i V86-1. Rackham har inte startat på 130 dagar - men är trots det rankad 1a av estables rank. Detta är väldigt ovanligt! 

Estables statistiska rank är baserad på hästens placeringar, vinstpengar och tider, senaste 10 starter inom 6 mån. Den senaste placeringen är av störst betydelse. Har en häst varit ifrån banan ett tag brukar den därmed rankas lägre, då andra hästar har nyare, bättre placeringar, som alltså värderas högre av ranken.

Efter att ha kollat närmare på Rackham och övriga hästar i loppet, är vi inte längre förvånade över förstaranken. Rackhamn vann sin senaste start, den 20 nov, innan vintervilan, ett lopp som gav honom 125.000 kr plus på kontot. Fler triggers för Rackham visar att han har vunnit 3 av 9 V75 lopp på Jägersro. Han har också bäst vinnartid samt rekord i loppet på medel distans, 1.11,5a. En tid han sprungit på vid två tillfällen.

Rankad 2a i loppet är 4 A Good Point. Han har startat regelbundet under vintern, men utan särskilt framstående resultat. En vinst i januari värd 40.000, i övrigt mestadels oplacerad. Trots det är han den häst som tjänat mest i loppet det senaste halvåret: 263.000 kr (på 6 starter, i snitt 43.833 kr/start) jämfört med Rackhams 220.500 kr (på 4 starter, i snitt 55.125 kr/start). Rackhams högre snitt bidrar till hans högre ranking. Han är även spelarnas favorit, i nuläget streckad 59%. Han är också ett givet streck på våra spel.

Vem är din favorit i kvällen V86?

Till estable
Till estable.se

Vill du prenumerera på estables nyhetsbrev och få gratis tips?

Genom att klicka på Prenumerera bekräftar du att du läst vår Integritetspolicy. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
Tack! Du kommer nu motta estables nyhetsbrev.
Oj! Något blev fel. Prova igen.